Χρήσιμα άρθρα

Συμβουλές για μια πιο Αποτελεσματική Κουζίνα

Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον επαγγελματικό εξοπλισμό εστίασης αλλά και το χώρο της επαγγελματικής σας κουζίνας

Είτε διαθέτετε ένα μικρό γωνιακό αρτοποιείο, ένα μεγάλο εστιατόριο 100 θέσεων, μια εμπορική κουζίνα για catering ή εργάζεστε από μια οικιακή κουζίνα, το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσής σας συνδέεται με τον εξοπλισμό σας. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επένδυσή σας, συγκεντρώσαμε μερικές απλές ιδέες οργάνωσης κουζίνας για να σας βοηθήσουμε να εξοικονομήσετε χώρο και να εργαστείτε πιο αποτελεσματικά. Είτε έχετε μια μικρή εμπορική διάταξη κουζίνας, μια τεράστια βιομηχανική κουζίνα είτε είστε απλώς ένας οικιακός σεφ που θέλει να οργανωθεί, αυτές οι ιδέες θα λειτουργήσουν για όλους.

Χαρτογραφήστε το χώρο της επαγγελματικής κουζίνας

Το πιο σημαντικό πράγμα για την αποτελεσματικότητα της κουζίνας είναι να εξαλείψετε τα περιττά βήματα. Σχεδιάστε πρώτα την κουζίνα σας σε χαρτί. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της κουζίνας που έχετε, θέλετε να ρέει με λογική σειρά. Ακόμα κι αν δεν εξυπηρετείτε πελάτες εκτός καταστήματος και απλώς προσπαθείτε να οργανώσετε μια μικρή οικιακή επιχείρηση, σκεφτείτε σαν ένα εστιατόριο και σχεδιάστε τη ροή εργασίας σας.

Οργανώστε την κουζίνα σας ώστε να ρέει από την αποθήκευση μέχρι την προετοιμασία στη γραμμή (όπου μαγειρεύεται ή ψήνεται) στο πάσο (όπου είναι έτοιμο). Εάν σχεδιάσετε την κουζίνα σας σε μια λογική διαδρομή, τα πράγματα θα κινηθούν με ομαλό, σταθερό μοτίβο.

Δημιουργήστε ξεχωριστούς σταθμούς εργασίας εστίασης

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι, ο καθορισμός συγκεκριμένων περιοχών εργασίας για συγκεκριμένες εργασίες είναι πολύ σημαντικός για τον οργανισμό της κουζίνας σας. Εάν κάνετε πολύ ψήσιμο, για παράδειγμα, θα πρέπει να έχετε μια περιοχή με ξύλινη επιφάνεια για να απλώσετε τη ζύμη και να δουλέψετε με αλεύρι και ζύμη, αλλά μια ξεχωριστή περιοχή για προετοιμασία και ανάμειξη ακατάστατων ή κολλωδών γεμίσεων και επικαλύψεων.

Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για ένα εστιατόριο με πλήρεις υπηρεσίες. Κρατήστε τη σαλάτα σας μακριά από τη ψησταριά σας και τα αρτοσκευάσματα μακριά από εκεί που κρεάζετε κρέατα. Αυτό όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης, αλλά βοηθά επίσης την κουζίνα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Προφανώς, αν ο χώρος της επαγγελματικής κουζίνας σας είναι περιορισμένος πρέπει να γίνετε δημιουργικοί. Χρησιμοποιήστε κυλιόμενες σχάρες ή πτυσσόμενα τραπέζια που μπορούν να μετακινηθούν ή να αποθηκευτούν όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ή κάντε όλο το ψήσιμο το πρωί και, στη συνέχεια, γυρίστε τη θέση εργασίας για άλλη εργασία αργότερα μέσα στην ημέρα.

Μερικοί βασικοί σταθμοί εργασίας επαγγελματικής εστίασης που θα πρέπει να σκεφτείτε να έχετε:

Προετοιμασία/Ψήσιμο

Εδώ ολοκληρώνεται η προπαρασκευαστική σας εργασία σαν να ανοίγετε τη ζύμη. Εάν έχετε περιορισμένο χώρο, αυτό μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως σταθμός προετοιμασίας για το τεμαχισμό και την ανάμειξη τροφίμων. Αλλά η διατήρηση των περιοχών πολλαπλών χρήσεων σχολαστικά καθαρά είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποφυγή μόλυνσης. Αποθηκεύστε συχνά χρησιμοποιούμενα είδη όπως μπαχαρικά, αλεύρια και σάκχαρα σε επιτοίχια ράφια ή συρμάτινα ράφια. Σημειώστε τα πάντα καθαρά και ευανάγνωστα για να αποφύγετε λάθη κατά το μαγείρεμα ή το ψήσιμο. Κρατήστε τα μαχαίρια σε μαγνητικές λωρίδες για εξοικονόμηση χώρου και στοιβάζετε τα μπολ ανάμειξης και τις σανίδες κοπής σε ανοιχτά ράφια για εύκολη πρόσβαση.

Μαγείρεμα/Σχάρα

Αυτή είναι γενικά η πιο ζεστή και βρώμικη περιοχή σε μια κουζίνα. Διατηρείτε αντικείμενα όπως σόμπες, φούρνους, ψησταριές και φριτέζες σε αυτή τη ζώνη και διατηρείτε πάντα τον εξοπλισμό σας καθαρό. Η βρωμιά, το γράσο και το λάδι μπορεί να προκαλέσουν καταστροφική συσσώρευση στον εξαερισμό και την ψύξη. Καθαρίζετε τους φούρνους και τις φριτέζες σας κάθε μέρα και καθαρίζετε σχολαστικά στο τέλος κάθε εβδομάδας. Κρεμάστε τηγάνια και κατσαρόλες και τηγάνια από γάντζους που βρίσκονται στα χέρια για εξοικονόμηση χώρου. Μια μαγνητική ράβδος μαχαιριού είναι εξαιρετική και σε αυτόν τον τομέα, οπότε δεν χρειάζεται να αφήσετε κάτι στη σόμπα για να βρείτε ένα μαχαίρι.

Ψύξη

Στην ιδανική περίπτωση, αυτή θα πρέπει να είναι μια αξιοπρεπής απόσταση από την περιοχή μαγειρέματος σας για να διατηρείτε τις θερμοκρασίες ρυθμισμένες και τη συσσώρευση λίπους μακριά. Είτε έχετε αυτόνομο ψυγείο και καταψύκτη είτε δωμάτιο-ψυγείο, η συσσώρευση λίπους μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στον εξαερισμό, οδηγώντας σε ακριβό κόστος συντήρησης. Μέσα στο ψυγείο σας, κρατήστε όλες τις ετικέτες των προϊόντων ορατές και στραμμένες προς τα εμπρός για γρήγορη πρόσβαση. Προσθέστε ονόματα και ημερομηνίες λήξης σε σπιτικά προϊόντα και έχετε πάντα τα παλαιότερα προϊόντα στο μπροστινό μέρος για να τα συνηθίσουν πρώτα.

Φαγητό σε πακέτο/Προϊόντα λιανικής

Διατηρήστε έναν καθαρό, στεγνό χώρο για τη συσκευασία των επόμενων αντικειμένων ή των προϊόντων λιανικής. Αυτό θα αποτρέψει τα κουτιά, τις σακούλες, τα υλικά συσκευασίας και τις ετικέτες των προϊόντων από το να βραχούν ή να καταστραφούν.

Οι ετικέτες των προϊόντων σας, οι απαραβίαστες ετικέτες και τα αυτοκόλλητα επωνυμίας θα πρέπει να παραμείνουν στην αρχική τους πλαστική συσκευασία μέχρι να είναι έτοιμα για χρήση. Μόλις ανοίξουν, αποθηκεύστε τα σε κοντινά ράφια για εύκολη εφαρμογή αλλά μακριά από θερμότητα και υγρασία.

Καθάρισμα

Δημιουργήστε έναν καθορισμένο χώρο για βρώμικα πιάτα και σκεύη, καθώς και έναν ξεχωριστό χώρο για εκείνα που στεγνώνουν ή καθαρίζουν. Κρατήστε έναν κάδο απορριμμάτων δίπλα στην περιοχή των βρώμικων πιάτων για το ξύσιμο των απορριμμάτων. Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική τοποθεσία όπου τα ράφια τοίχου μπορούν να βοηθήσουν στη συγκράτηση αντικειμένων όπως σαπούνια πιάτων, απορρυπαντικά, σφουγγάρια, ατσάλινο μαλλί και μικρές προμήθειες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επίσης έναν χώρο για να αποθηκεύετε σφουγγαρίστρες, κουβάδες, πετσέτες και είδη καθαρισμού που δεν είναι κοντά σε χώρους προετοιμασίας φαγητού.

Κρεμάστε εργαλεία, κατσαρόλες και τηγάνια

Οι μανταλάκια και οι κρεμάστρες για πετσέτες είναι υπέροχοι τρόποι εξοικονόμησης χώρου σε στενούς χώρους. Μπορείτε να αγοράσετε ειδικές σχάρες για σκεύη, αλλά μια μπάρα πετσετών και μερικά άγκιστρα S λειτουργούν εξίσου καλά. Η ανάρτηση αντικειμένων εξοικονομεί επίσης χρόνο για τους εργαζόμενους. Δεν χρειάζεται πλέον να σκάβετε σε συρτάρια για να βρείτε μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι μέτρησης. Και με λίγο, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αφήσετε τα αντικείμενα να στεγνώσουν στον αέρα.

Κρεμάστε εργαλεία όπως χτυπητήρια, λαβίδες, μεζούρες, σουρωτήρι, μικρές κατσαρόλες και καπάκια από μανταλάκια ή γάντζους για πετσέτες. Οι κρεμαστές σχάρες για κατσαρόλες λειτουργούν τέλεια κοντά σε σόμπες, όπου οι μάγειρες μπορούν να σηκωθούν και να αρπάξουν ό,τι χρειάζονται χωρίς να φύγουν από την περιοχή τους. Απλώς φροντίστε να προσέχετε τα ύψη και να κάνετε τα πάντα προσβάσιμα για όλους.

Προστατέψτε τους πελάτες και τους υπαλλήλους με ετικέτες και πινακίδες

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό στον κλάδο των τροφίμων και ποτών από τη σωστή σήμανση των προϊόντων. Τα πάντα, από τα συστατικά μέχρι τα προϊόντα καθαρισμού πρέπει να έχουν μια σωστή ετικέτα που να είναι πάντα ορατή. Το να σερβίρετε λάθος προϊόν ή ένα μολυσμένο ή αλλοιωμένο αντικείμενο σε έναν πελάτη μπορεί να είναι επιζήμιο για την επιχείρησή σας, ειδικά αν κάποιος αρρωστήσει.

Οι εκτυπώσιμες ετικέτες Avery είναι ιδανικές για αντικείμενα που χρησιμοποιούνται συχνά ή προϊόντα που αλλάζουν συχνά. Πωλούνται από το φύλλο στο διαδίκτυο ή σε συσκευασίες λιανικής που μπορείτε να εκτυπώσετε μόνοι σας κατά παραγγελία.

Οι ετικέτες φιλμ ανθεκτικές στο νερό και το λάδι Avery είναι ιδανικές για χύμα είδη που αποθηκεύονται σε δευτερεύοντα δοχεία, όπως αλεύρι και ζάχαρη. Ή δοκιμάστε τις αφαιρούμενες ετικέτες για εποχιακά προϊόντα ή συστατικά. Εάν φτιάχνετε τα δικά σας αντικείμενα, φροντίστε να προσθέσετε ημερομηνίες παραγωγής, καθώς και ετικέτες αναγνώρισης προϊόντων. Και αν χρησιμοποιείτε χειρόγραφες ετικέτες, γράψτε ευανάγνωστα για να μπορούν να τις διαβάσουν όλοι.

Χρησιμοποιήστε ετικέτες αδιάβροχης μεμβράνης με τα στοιχεία επικοινωνίας σας, εάν ο εξοπλισμός της κουζίνας σας χρησιμοποιείται μερικές φορές εκτός του χώρου. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα αντικείμενά σας και να διασφαλίσετε ότι θα επιστραφούν στην κουζίνα σας εάν μείνουν πίσω σε μια εκδήλωση.

Πινακίδες ασφαλείας και ενημέρωσης

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την κατάλληλη σήμανση όπου είναι απαραίτητο για την προστασία και την παροχή πληροφοριών σε υπαλλήλους και πελάτες. Από προειδοποιητικές πινακίδες για αλλεργίες ή αιωρούμενες πόρτες μέχρι υπενθυμίσεις στους υπαλλήλους να πλύνουν τα χέρια ή να σβήσουν τα φώτα, χρειάζεστε πινακίδες για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών από τραυματισμούς και τον εαυτό σας από μηνύσεις.

Εάν χρησιμοποιείτε κάτι όπως τα σήματα Avery Surface Safe®, μπορείτε να εφαρμόσετε πινακίδες σε αντικείμενα όπως βαμμένους τοίχους, πόρτες από ανοξείδωτο χάλυβα και γυάλινα παράθυρα και, στη συνέχεια, να τα αφαιρέσετε καθαρά χωρίς ζημιά στους τοίχους ή στο χρώμα.

Μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας εξατομικευμένες πινακίδες για να ταιριάζουν στις συγκεκριμένες ανάγκες σας ή να επιλέξετε από μια επιλογή προσχεδιασμένων πινακίδων. Στη συνέχεια, παραγγείλετε προσαρμοσμένες τυπωμένες πινακίδες ή λευκές πινακίδες κουζίνας που μπορείτε να εξατομικεύσετε και να εκτυπώσετε μόνοι σας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διατηρείτε τους υπαλλήλους και τους πελάτες σας ασφαλείς παρέχοντας ποιοτικά προϊόντα με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.